Prehrana otroka v predšolskem obdobju ima pomemben vpliv na zdravje. Gre za obdobje, ko se hrana porabi za izgradijo kosti, mišic in organov, vpliva pa tudi na razvoj možganov. V tem času je otrok popolnoma odvisen od nas odraslih, ki skrbi­mo zanj in oblikujemo njegovo prihodnost. Poleg tega izkušnje s prehrano v tem obdobju pomembno zaznamujejo preh­ranske navade v odrasli dobi. Pomembno je upoštevati prehranske potrebe otrok in zagotavljati varno, raznovrstno in uravnoteženo prehrano. Ob tem pa v največji možni meri ponujati lokalno in ekološko pridelano oziroma predelano hrano. Ker otroci v vrtcu preživijo velik del dneva, imamo na ta način priložnost vzgajati ustrezno kulturo prehranjevanja in spodbujati zdravo prehranjevanje otrok. Širok nabor ponujenih živil v vrtcu omogoča, da otroci spoznavajo različne okuse in živila, kar vpliva na povečano pestrost prehranske izbire tekom življenja.

V Vrtcu Krško, pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo prehranske normative in smernice za predšolske otroke ter pri tem spoštujemo otrokovo pravico do lastnega okusa. Zavedamo se, da imajo otroci običajno radi hrano, ki jo že poznajo, do nove pa so lahko nekoliko nezaupljivi. Kljub temu si prizadevamo, da poskusijo tudi nove jedi.

V vrtcu, s prehrano, zagotovimo približno 70 % dnevnih fizioloških potreb, ki jih otrok dobi s štirimi organiziranimi obroki. Zajtrke, dopoldanske in popoldanske malice pripravljamo sami, kosila pa nam kuhajo v Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško. Jedilnike vsak teden sproti objavljamo na naši spletni strani in na oglasnih deskah v enotah.

Otrokom, ki zaradi različnih bolezni potrebujejo posebno prehrano, omogočamo varno dietno prehrano. Obravnava poteka individualno za vsakega otroka posebej. Dietno prehrano omogočamo na podlagi zdravniškega potrdila pediatra ali zdravnika specialista. Starši so dolžni vrtec obvestiti o vsaki spremembi dietne prehrane otroka, na začetku šolskega leta pa znova potrditi dieto, če otrok še naprej obiskuje vrtec. V primeru prenehanja diete je to treba sporočiti pisno organizatorici prehrane.

  • Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka (priloga)

Rojstnih dni ne praznujemo s prinašanjem hrane in pijače v vrtec, saj to lahko predstavlja večje tveganje za zdravje (zastrupitve s hrano, tveganje alergijskih reakcij). Na ta dan se potrudimo, da ga za slavljenca in vse ostale naredimo lepega, posebnega in nepozabnega. Za najmlajše otroke iz sezonskega sadja na krožniku oblikujemo različne vzorce (sadni sonček, gosenica,…), za starejše pa pripravljamo skutine ježke, muffine in smoothije.

Za vse ostale informacije smo vam na voljo od PON do ČET, med 8.00 in 12.30 uro, na

  • telefonski številki: 07 62 05 406
  • in e – naslovu: karin.gramc-jalovec@guest.arnes.si