TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2021

Dan slovenske hrane smo tudi tokrat obeležili tretji petek v mesecu, 19. novembra 2021, z vsem dobro poznanim medenim zajtrkom. Otroci so za zajtrk zaužili med, kruh, maslo, mleko in jabolko lokalne pridelave.

Cilj Tradicionalnega slovenskega zajtrka je osveščanje o pomenu zajtrka, čebel in prednostih lokalno pridelanih živil, ohranjanja kmetijstva in varovanja okolja. Ker pa je leto 2021 razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave, je bila spremljajoča tema in posebna pozornost posvečena tudi vlogi ter pomenu domačega sadja in zelenjave. Več kot se pogovarjamo o tem, bolj smo ozaveščeni.

Letos pa je prvič potekala tudi vseslovenska akcija Tradicionalno slovensko kosilo. Zato smo se v sodelovanju s kuhinjo OŠ Jurija Dalmatina dogovorili, da so v torek, 16. novembra 2021 za otroke v vrtcu pripravili tradicionalno slovensko kosilo, ki je bilo sestavljeno iz kostne juhe z rezanci, pečenice, matevža in kisle repe.

V vrtcu so otroci v skladu s tematiko izvajali različne aktivnosti: pregled zgibanke Čebelica moja prijateljica, pogovor o aktualnih temah, ustvarjanje izdelkov v skladu s temo, preizkušanje medu, ogled čebelnjaka, izdelava lastnih pogrinjkov, petje in ples, izdelava plakatov, poslušanje zgodb,…

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov omenjenih aktivnosti:

Pripravila: Karin Gramc Jalovec

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost