30.9.2020 – DV2 – RAZIGRANI SEPTEMBER IN TRAJNOSTNA MOBILNOST

V skupino Balončki se je po krajših ali malo daljših počitnicah vrnilo 20 otrok. Zaradi počitnic smo kar malo pozabili na naša pravila lepega obnašanja, zato smo se z ježkom Tončkom vrnili k utrjevanju let teh.

Predvsem smo veliko časa namenili sklepanju novih prijateljskih vezi, v katere smo vključili tudi otroke, ki so se nam pridružili iz mlajše skupine.

Kmalu smo se spomnili vseh pravil obnašanja pri mizi, v umivalnici, v igralnici, na stopnišču, v garderobi in na igrišču, zato smo lahko že v tednu mobilnosti pričeli z našim novim projektom – Trajnostna mobilnost.

Namen projekta je prispevati k zmanjšanju obremenitve na okolje ter spodbujati gibanje otrok. Otroci so najprej prisluhnili pravljici Beli zajček s pomočjo katere so otroci spoznavali negativni vpliv avtomobilov na okolje. Odločili smo se, da to povemo tudi svojim staršem, zato smo na parkirišče, skupaj z otroki iz mlajše skupine, narisali bele zajčke. Dogovorili smo se, da v tem tednu starši parkirajo avtomobile nekje drugje oz. pridejo v vrtec s kolesom, skirojem, peš ali z javnim prevozom.

Izdelali smo tudi plakat različnih prevoznih sredstev, s katerimi bi se lahko pripeljali v vrtec. Med izdelavo plakata so otroci veliko omenjali tudi svoja kolesa, zato smo se dogovorili, da jih pripeljemo v vrtec.

Pred vožnjo smo se pogovorili tudi o pravilih obnašanja in ravnanja na kolesu in v prometu. Prepoznali smo kar nekaj prometnih znakov, ki smo jih nato vključili v vožnjo. Tako smo morali pri vožnji s kolesom upoštevati naslednja pravila: pred zebro se je potrebno ustaviti in pogledati levo in desno, pri vožnji čez »lužo« dvigniti noge in se nato zapeljati čez »mostiček«, prav tako je potrebno upoštevati razne smeri in znak »STOP«.

Ker se Balončki ničesar ne bojimo, smo se podali tudi na sprehod z dežniki. Čeprav je nekje na sredi poti začelo močno deževati, se nismo ustrašili. Z velikim veseljem smo skočili v vsako lužo, ki smo jo srečali na poti, prisluhnili dežnim kapljicam na našem dežniku in jih poskušali ujeti v dlan.

Ugotovili smo, da je hoja lahko prav zabavna, zlasti po dežju.

Otroci so svojo skrb za okolje beležili na svojih sivih zajčkih, ki so jih pridno čistili in lepili z belimi krogci in opazili smo, da so naši zajčki vsak dan bolj nasmejani.

 

Zapisala Zala Jazbec, dipl. vzg.

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost