V Sloveniji že vrsto let vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Letošnje leto je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino. Zato je letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«.
ZAKAJ TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK ?
DA IZBOLJŠAMO lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. DA RAZUMEMO pomen kmetijstva in čebelarstva. DA SPODBUJAMO k pravilni in zdravi prehrani. DA OZAVEŠČAMO o pomenu živilsko-predelovalne industrije. DA RAZUMEMO pomen gibanja in ohranjanja čistega okolja.
V vrtcu smo v ta namen skupaj z otroki pripravili pogrinjke s čebelicami ter si privoščili odličen tradicionalni slovenski zajtrk s prijatelji iz sosednje skupine.
Zapisala: Anita Amrit Vimpolšek