15.9. 2020 – Naravoslovni dan

Obisk  ribogojnice

V sklopu evropskega projekta, v katerem smo sodelovali v lanskem šolskem letu, “Ribe  na šolskih krožnikih”, smo si ogledali ribogojnico, poslušali zanimivosti o ribah, preizkušali različne ribje jedi.

Pravi izlet se vedno začne z vožnjo z avtobusom. Otroci so se tega veselili in čeprav smo letos vsi nosili maske med vožnjo je bilo otrokom zabavno in nihče zaradi tega ni imel težav.

Najprej nas je gospa Natalija (Ribogojstvo  Goričar) prijazno sprejela in nas odpeljala v »RIBJI VRTEC«, kjer živijo najmanjše ribe. Otroci so jih z navdušenjem opazovali in ugotavljali, da pri nas v vrtcu pa nismo tako majhni, pa tudi ne smrdi tako po ribah. Nekateri so bili fascinirani nad količino teh rib in kako hitre so. Povedali so, da jih še nikjer niso videli toliko, niti v morju ne.

Potem smo se prav previdno odpravili v temnejši prostor in opazovali ribe, ki so postajale vedno večje in večje in na koncu nam je gospa v mrežo ujela sulca-največja vrsta postrvi. Otroci so bili navdušeni, smejali so se in vriskali, nekateri so se opogumili in ga celo pobožali.

Po ogledu ribogojnice smo se peš odpravili proti kostanjeviški jami, kjer nas je pod kozolcem pričakalo slastno kosilo. Otrokom je bilo vse zelo okusno, kar se je videlo na koncu po skoraj praznih posodah.

Čudovito in doživeto pripovedovanje gospoda Dušana je otroke takoj potegnilo v raziskovanje okolja in skupaj so poiskali bobra in vidro, pogledali so plakat z ribami in ves čas so sodelovali v debati, veliko spraševali in na njegovo presenečenje tudi veliko vedeli.

Otroci so preživeli lep in poučen dan v naravi.

Sovice s Klaudijo in Darjo

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost